Banner
De juiste netwerkinfrastructuur voor retailketens

De juiste netwerkinfrastructuur voor retailketens

Sta jij er bij het boodschappen doen wel eens bij stil wat voor ICT-processen allemaal komen kijken bij jouw bezoek aan de supermarkt? Waarschijnlijk niet, boodschappen doen we nou eenmaal vaak op de automatische piloot. Maar jouw boodschappenrondje is een hele productie voor het netwerk van de desbetreffende supermarkt. Onze Cloud Netwerk Consultants ondersteunen retailketens in het juist onderhouden van hun netwerkinfrastructuur.

Waarom is een goed netwerk zo belangrijk voor retailketens?

Binnen retailketens reist er nogal wat data over het netwerk. Er worden pintransacties gedaan, producten worden gewogen op de weegschaal, de inventarisatie moet juist worden bijgehouden en noem het zo maar op. Dat betekent dat een netwerk op een dag nogal wat te verwerken heeft. Dan is het natuurlijk heel belangrijk dat het netwerk ten alle tijden werkt zonder beperkingen.

Maar stel dat er tijdens een doodnormale donderdag een stuk van het netwerk onderbrekingen ondervindt. Hierdoor ontstaat voor alle data die over het netwerk reist een file. Deze ontstopping zorgt ervoor dat je netwerk geheel down kan komen te liggen en handelingen als een pintransactie niet meer naar behoren uitgevoerd kunnen worden. Om dit te voorkomen is er in dit project een herontwerp gemaakt van de netwerkinfrastructuur.

Wat is het resultaat van dit herontwerp van de netwerkinfrastructuur?

Door de uitrol van dit herontwerp kan er aan alle kanten van het netwerk een onderdeel wegvallen, zonder dat het gehele netwerk hier last van heeft. Je kan het vergelijken met een soort noodnetwerk dat altijd draaiende blijft. Ongeacht wegvallende componenten.

Maar als er zich problemen voordoen op het netwerk, wil je dit natuurlijk alsnog zo snel mogelijk opgelost hebben. Ongeacht of je netwerk door kan blijven draaien of niet. Daarom is het voor (grote) retailketens ook belangrijk om een goede POD ter beschikking te hebben.

Een POD is een Project Ondersteuning Dienst. Zo’n POD bestaat uit een team van verschillende ICT-professionals en netwerkspecialisten die elke dag hun probleemoplossend vermogen inzetten wanneer een winkel uit de keten problemen ervaart binnen het netwerk.

Hierdoor worden ketens in staat gesteld om elke dag het beste uit hun netwerkomgeving te halen.

Een cloud netwerkinfrastructuur met SD-WAN

Hoe zit het dan met dit netwerk ten opzichte van de cloud? In tegenstelling tot een traditionele WAN-oplossing, staat een op software gebaseerde(SD-) WAN-oplossing met zijn voeten in de cloud. Wanneer jij gebruik maakt van SD-WAN in plaats van traditionele WAN, verlaag je de netwerkkosten én vereenvoudig je de netwerkactiviteiten. Dit zijn ook de voordelen die we kennen van het gebruik van een publieke- of private cloud.

Waar traditionele WAN-oplossingen storingen nog afhandelen met een back-up, maakt SD-WAN gebruik van realtime sturing van het verkeer vanuit één centraal beleid. Door deze shift in werking te brengen, verbeter je de beschikbaarheid van je netwerk, zorg je voor betere netwerkbeveiliging en cloudconnectiviteit én vereenvoudig je het beheer.

Continue connectiviteit, mede mogelijk gemaakt door een Cloud Netwerk Consultant van CloudShapers!

Nu we weten welke processen op de achtergrond allemaal meespelen wanneer wij ons blikje cola halen, zal dat boodschappen doen nooit meer hetzelfde zijn. Gelukkig maar dat de netwerkinfrastructuur goed in elkaar steekt. Zo merk jij er in de supermarkt zelf écht niets van dat er zoveel data over het netwerk reist!

Heb jij ook ondersteuning nodig binnen jouw netwerkinfrastructuur? Onze ervaren Cloud Netwerk Consultants kijken graag met je mee! Neem hier vrijblijvend contact op voor de mogelijkheden en dan doen we snel een kopje koffie.

Terug naar overview

Overige cases