Banner
Eigen DevOps Platform voor efficiënte samenwerking

Eigen DevOps Platform voor efficiënte samenwerking

Communicatie wordt steeds belangrijker voor het efficiënt draaiende houden van je organisatie. Afdelingen moeten intern van elkaar weten waar zij aan werken in plaats van teams enkel hun eigen taken te geven. Ook bij het ontwikkelen van applicaties, websites en dergelijke is het belangrijk dat verschillende teams goed met elkaar kunnen communiceren om samen te werken. Daarom werken steeds meer organisaties met een DevOps werkmethode. Hierbij worden teams die in het verleden nog afzonderlijk van elkaar werkten, gestimuleerd om actief samen te werken.

Waarom dit project?

Wanneer je als bedrijf diensten levert zoals applicaties en websites, heb je een team van ontwikkelaars en een operationeel team die ervoor zorgen dat de dienst beschikbaar komt. Voor het ontwikkelen van een applicatie of website, gaan developers aan de slag met het schrijven van de benodigde code. Om deze code te kunnen schrijven, hebben zij toegang nodig tot bepaalde resources en infrastructuur om code tegenaan te ontwikkelen.

Maar om dit soort toegang aan te vragen, zijn speciale processen vereist. Als een developer bijvoorbeeld een server wil rebooten, moet daar een change voor komen en daar komt vervolgens een heel proces bij kijken. Zo’n proces nam vaak onnodig veel tijd in beslag en het duurde soms tot een week om verwerkt te worden.

Wat is de oplossing?

Om de verwerking van aanvragen vanuit developers efficiënter te laten verlopen, is er met dit project een eigen infrastructuur self-service portaal gebouwd.

In dit self-service portaal kunnen ontwikkelaars aanvragen maken voor bepaalde goedgekeurde bouwblokken zoals een Windows server, IIS server, File Share of Load Balancer. Het portaal maakt vervolgens een change aan na het aanvragen van een component.

Changes zijn binnen het portaal hierdoor geautomatiseerd, wat zorgt voor een kortere verwerkingstijd en meer efficiëntie. Daarnaast is ook onderhoud binnen het portaal geautomatiseerd, wat beheerders meer ruimte geeft en zorgt voor minder werkdruk bij medewerkers.

Wat zijn de voordelen van een DevOps platform?

Door een implementatie van een DevOps werkmethode met een eigen intern platform, werken medewerkers flexibel samen. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende Scrum methodes om efficiëntie nog meer te verhogen en samenwerking te vergemakkelijken.

Wanneer een ontwikkelaar een aanvraag heeft, ging er in het verleden een week overheen om gehoor te geven aan het verzoek. Met het eigen interne DevOps platform is deze verwerkingstijd afgenomen naar ongeveer een uur. Daarnaast is het eenvoudiger geworden om prioriteiten vast te stellen en werk voor een langere periode te plannen.

Wil jij ook aan de slag met een DevOps methode binnen jouw organisatie? Neem hier contact met ons op voor de mogelijkheden.

Terug naar overview

Overige cases