Banner
AI en de cloud, een match made in heaven of niet?

AI en de cloud, een match made in heaven of niet?

Als je ons vraagt om 2 technologieën aan te wijzen die het hedendaagse technologielandschap gigantisch hebben veroverd, zeggen we misschien wel Artificial Intelligence (AI) en Cloud Computing. Los van elkaar zijn dit natuurlijk al hele krachtige technologieën die niet meer weg te zijn uit ons dagelijks leven. Voor organisaties brengen zowel AI als de cloud verschillende mogelijkheden om door te groeien en te innoveren. Maar wanneer je Artificial Intelligence en de cloud samenbrengt, ontstaat er pas écht magie. AI en de cloud kunnen elkaar erg versterken waardoor er weer nieuwe kansen ontstaan voor organisaties. Maakt dat AI en de cloud een echte match made in heaven? 

Schaalbaarheid

De cloud kent vele voordelen, een van deze voordelen is de schaalbaarheid die het organisaties geeft. De behoeftes van organisaties veranderen namelijk regelmatig. De ene maand heb je bijvoorbeeld meer netwerkcapaciteit nodig dan de andere maand. Met gebruik van de cloud, van bijvoorbeeld Mirosoft Azure of AWS, schaal je middelen en diensten gemakkelijk naar de capaciteit die jij op dat moment nodig hebt. Want waarom zou je betalen voor capaciteit die je op dat moment niet nodig hebt?

Deze schaalbaarheid komt ook goed van pas wanneer je de cloud koppelt aan AI. Wanneer je aan de slag gaat met Artificial Intelligence, heb je vaak een enorme hoeveelheid data en rekenkracht nodig om je AI-model effectief te laten functioneren. Stel je wilt AI enkel inzetten om een bepaald vraagstuk op te lossen, dan is het zonde om hier direct dure hardware en infrastructuur voor aan te schaffen. Je hebt deze rekenkracht immers slechts een bepaalde periode nodig.

Gelukkig hoef je met het gebruik van de cloud deze diepte investering in hardware niet te maken. De cloud bezorgt jou namelijk een kant en klare omgeving met de juiste infrastructuur om aan de slag te gaan met jouw AI-activiteiten. De capaciteit die jij nodig hebt voor jouw AI-omgeving wordt vervolgens gemakkelijk op- en afgeschaald naar jouw behoefte op dat moment.

Flexibiliteit

Een ander voordeel van het gebruik van de cloud is flexibiliteit. Flexibiliteit en schaalbaarheid gaan eigenlijk hand-in-hand samen. Want de bovengenoemde schaalbaarheid biedt natuurlijk al veel flexibiliteit voor cloudgebruikers, maar deze flexibiliteit komt ook nog op een andere manier aan de orde bij het gebruik van de cloud.

Het gebruik van de cloud geeft organisaties toegang tot een enorm aanbod aan on-demand resources, Je bent als organisatie volledig flexibel in het gebruik van de verschillende SaaS, IaaS of PaaS diensten van jouw cloudaanbieder. Als organisatie heb je met het gebruik van de cloud dus toegang tot een enorme bibliotheek aan bronnen, welke bronnen je gebruikt is aan jou. Je bent hierin volledig flexibel.

Deze flexibiliteit komt ook goed van pas voor organisaties die graag willen experimenteren met Artificial Intelligence diensten. Zo verlaagt het gebruik van de cloud de drempel om verschillende AI-oplossingen in de cloud uit te proberen en eens te kijken welke het beste aansluit bij jouw wensen.

Je kunt met de cloud in alle vrijheid experimenteren met verschillende Artificial Intelligence modellen, zonder dat je vast zit aan specifieke hardware of een specifieke infrastructuur. 

Kostenbesparing

Het implementeren van een Artificial Intelligence model, kan voor organisaties snel oplopen in de kosten. Volgens developers.dev lopen de kosten voor een Minimum Viable Product (MVP) al snel op tot bedragen tussen de €7.400,- en €14.000,-. Dat zijn behoorlijke bedragen voor organisaties die bijvoorbeeld slechts willen experimenteren met AI binnen hun organisatie.

Daarnaast ben je er vaak niet met alleen goede hardware. Het implementeren van een Aritificial Intelligence model vraagt vaak ook voor specifieke kennis. Ondanks dat AI enorm aan het groeien is, kunnen wij ons voorstellen dat niet iedere organisatie een AI-expert heeft rondlopen op de werkvloer. Hierdoor kan de implementatie van je AI-model al snel hoog in de kosten lopen.

Gelukkig is het niet altijd nodig om deze diepte investeringen te maken. Binnen de cloud betaal je namelijk enkel voor de middelen en diensten die jij gebruikt. We noemen dit ook wel een pay-as-you-go systeem, door dit systeem kun je de kosten voor jouw AI-model zo laag mogelijk houden.

Waar je bij gebruik van een on-premise omgeving nog werd gedwongen om zelf de investering te maken en dure hardware aan te schaffen die nodig was voor jouw omgeving, kun je bij gebruik van de cloud dit overlaten aan je cloudleverancier. Zij zorgen ervoor dat je de juiste infrastructuur en hardware tot je beschikking hebt, terwijl je zelf alleen betaald voor de resources die jij nodig hebt.

Op die manier verplaats je eigenlijk je kosten van CapEx naar OpEx. In plaats van een grote eenmalige investering, betaal je nu een regelmatig terugkerend bedrag om gebruik te maken van de diensten van een cloudplatform. Deze kosten kunnen vervolgens weer variëren aan de hand van de benodigde capaciteit en diensten die je gebruikt.

Snelheid

De wereld van de ICT innoveert continu. Bijna elke seconde wordt er wel een nieuw technologisch snufje bedacht en op de markt gebracht. Het is als "gewoon" individueel bijna niet meer bij te houden. Eén van de snelst groeiende markten binnen de ICT is de cloudmarkt. Volgens Gartner blijft de cloud voorlopig in deze lift zitten. Hoe komt het nou dat die cloudmarkt zo snel gaat?

De grote cloudleveranciers innoveren (bijna) net zo hard als de gehele ICT-wereld. De grote leveranciers hebben nou eenmaal de middelen om snel met de ICT-innovaties mee te groeien. Elke dag worden er wel weer nieuwe diensten gelanceerd op de verschillende cloudplatformen. Van databeheer tot Machine Learning, alles is te vinden in de cloud.

Door die snelle innovatie blijft de cloud eigenlijk altijd up-to-date en kunnen cloudleveranciers voorop blijven lopen in de markt. En jij als organisatie plukt hier door het het gebruik van de cloud de vruchten van. Zo kan jij ook razendsnel mee innoveren met de markt en deze nieuwe technologieën snel eigen maken.

Dit snelle meeliften op het innoveren van de cloudleveranciers kan jouw organisatie ook een streepje voor geven op het gebied van Artificial Intelligence. Binnen de gehele ICT-markt, groeit AI als een raket. Hoe vaak heb jij deze week al nieuws voorbij zien komen over bijvoorbeeld ChatGPT? De AI-hype lijkt nu echt bij iedereen aangeslagen te zijn en steeds meer mensen beginnen er mee te experimenteren. Maar vaak beschik je als organisatie niet over de middelen om op hetzelfde tempo mee te innoveren.

Gelukkig hebben de grote cloudleveranciers die middelen wel om mee te innoveren. Dat zorgt er voor dat jij met jouw organisatie met het gebruik van de cloud altijd toegang hebt tot het nieuwste van het nieuwste op het gebied van Artificial Intelligence. Het gebruik van de cloud stelt jou dus in staat om op een razendsnel tempo mee te bewegen in trends en ontwikkelingen op het gebied van AI.

 AI en de cloud, een match made in heaven

Ja zeker een match made in heaven! Je weet wat ze zeggen, teamwork makes the dream work. En dat geldt zeker voor de cloud en Artificial Intelligence. Het zijn 2 krachtige tools die op zichzelf staand al veel voordelen voor organisaties kunnen betekenen. Maar wanneer je ze combineert, kunnen ze echt een krachtkoppel worden.

Eigenlijk maakt de cloud het voor organisaties makkelijker om aan de slag te gaan met AI. De drempel om te starten wordt immens verlaagd door de verschillende voordelen die de cloud te bieden heeft. Door aan de slag te gaan met AI in de cloud, maak je automatisch gebruik van voordelen als schaalbaarheid, flexibiliteit en kostenbesparing.

Als organisatie kun je gemakkelijk gebruik maken van de Artificial Intelligence diensten die jouw cloudleverancier te bieden heeft. Zo zet je het bijvoorbeeld in om bedrijfsprocessen te optimaliseren en betere bedrijfsresultaten te behalen. Maar zoals bij alles in het leven geldt wel dat Rome niet in 1 dag gebouwd is.

De cloud maakt het experimenteren met AI voor bedrijven laagdrempelig en minder gecompliceerd, maar een expert ben je niet binnen een uurtje. Ga er daarom goed voor zitten als je aan de slag gaat met AI in de cloud. Zet eens op papier waar je Artificial Intelligence kan inzetten binnen je bedrijf en maak op basis daarvan goede keuzes in je model.

Als jouw organisatie wilt experimenteren met AI, is het zeker de moeite waard om eens te kijken tussen de diensten die de cloud aanbiedt. Je zorgt er niet alleen voor dat jouw waardevolle bedrijfsdata op een goede manier wordt ingezet, maar je kan op die manier ook nog eens een voorsprong pakken op de concurrentie die nog terughoudend is op het gebied van Artificial Intelligence.

Wel is het aan te raden om je cloudomgeving goed in te richten om alles uit je AI-activiteiten te kunnen halen. Wil jij ook jouw ICT-omgeving klaarstomen om met AI aan de slag te gaan? Onze cloud consultants kijken graag met je mee. Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden via ons contactformulier, info@cludshapers.nl of bel ons op 088 33 55 666. 

TERUG NAAR OVERVIEW

gerelateerde blogs