Banner
Wat worden de trends voor Cloud Computing in 2023?

Wat worden de trends voor Cloud Computing in 2023?

It’s the most wonderfull time of the year! Het is namelijk weer tijd om te duiken in de trends en ontwikkelingen op het gebied van cloud computing in 2023! Hoe zal de cloud zich in het nieuwe jaar gaan ontwikkelen? Wij doken erin en vertellen je graag wat jij volgend jaar kan verwachten van de grote cloudproviders.

Hoe staat het met de cloud in 2022?

Het afgelopen jaar is er weer veel gebeurd in de wondere wereld van de cloud. Zo kwam Microsoft onder de microscoop terecht bij Antitrust waakhonden, werden er nieuwe Europese cybersecurity regels aangekondigd, kwam de cloud oorlog in opspraak en profiteerde de grote cloudproviders van de hoge energieprijzen.

Volgens Gartner bereikte de cloud computing industrie in 2022 een waarde van maar liefst 490,3 biljoen dollar. Dat is een groei van zo’n 18,8% ten opzichte van 2021. In 2023 zal deze waarde alleen nog maar stijgen.

Wat zijn de trends voor cloud computing in 2023?

Waarde van de cloudmarkt in 2023

Hoeveel groei zal de cloudmarkt in 2023 boeken? Als we het aan Gartner vragen, is dat grofweg zo’n 20,7%. Dat betekent dus dat de gehele cloudindustrie in 2023 een waarde zal halen van maar liefst 591,8 biljoen dollar.

Deze groei vloeit uit de snelle en impactvolle innovaties die de cloud kent. In 2023 staan de volgende trends en ontwikkelingen ons te wachten:

We investeren meer in security en veerkracht

Een migratie naar de cloud brengt vele voordelen met zich mee, maar het betekent voor organisaties ook nieuwe bedreigingen op het gebied van cybersecurity. Wie zijn cloudomgeving niet goed beveiligd, heeft een hoger risico om het slachtoffer te worden van een cyberaanval.

Dat is ook in de afgelopen jaren gebleken, de krantenkoppen van organisaties die slachtoffer werden, zijn niet meer weg te denken uit het medialandschap van tegenwoordig. Daarnaast is ook de wet- en regelgeving rondom cybersecurity een flinke opmars aan het maken. Wat organisaties ook verplicht om de eigen security eens goed onder de loep te nemen.

Het gevolg hiervan is een stijging van de uitgaven die organisaties investeren in het opbouwen van een ijzersterke beveiliging en van veerkracht tegen zaken als dataverlies en een wereldwijde pandemie. Organisaties willen niet meer achter de feiten aanlopen en zijn gretig op zoek naar verbetering.

Echter, is natuurlijk voor alles een bepaald budget waar organisaties zich aan moeten houden. Met de huidige stand van de economie is het niet zo gek dat organisaties tegelijkertijd op zoek zijn naar manieren om de kosten zo laag mogelijk te houden en zo efficiënt mogelijk om te gaan met het beschikbare budget. En dat op zichzelf zorgt ook weer voor verschillende trends binnen cybersecurity. Zo zal er komend jaar, om de kosten laag te houden, veel gebruik worden gemaakt van Artificial Intelligence die bedreiging herkent voordat er problemen zijn en zal het gebruik van Security as a Service toenemen.

Multi-cloud is here to stay

2022 was hét jaar van de hybride cloud, nu is het voor de organisaties tijd om in 2023 de voordelen te benutten van het verspreiden van diensten over verschillende cloudproviders. Ofwel, de multi-cloudstrategie.

Met deze strategie zorgen organisaties ervoor dat zij niet te afhankelijk zijn van een bepaald ecosysteem, dat zorgt immers voor uitdagingen wanneer de provider een app niet ondersteunt of de app wijzigt. Met een multi-cloud benadering creëer je redundantie die de kans op downtime of systeemfouten verkleint.

Waar in 2020 70% van de organisatie gebonden was aan één cloudprovider, laten rapporten nu zien dat in 2023 zo’n 84% van de middelgrote tot grote bedrijven een multi-cloudstrategie zal hebben aangenomen. Dat maakt dit ook een van de meest bepalende trends van het jaar.

Nog meer AI en ML

Veel organisaties beschikken niet over de benodigde middelen om zelf een werkende Ai-infrastructuur te bouwen. Gelukkig hoeft dat in de tijden van de cloud ook helemaal niet! Artificial Intelligence en Machine Learning worden immers gewoon aangeboden als clouddiensten.

En deze clouddiensten worden elk jaar weer slimmer, hierdoor kunnen ze binnen cloud computing heel breed worden ingezet. Cloudproviders vertrouwen dan ook zelf steeds vaker op de kunstmatige intelligentie. Zij beschikken namelijk wél over de benodigde middelen voor Ai-infrastructuren.

Zo worden de cloudproviders steeds slimmer in het reguleren van stroom- en koelsystemen die nodig zijn in de enorme datacenters met behulp van AI. En in 2023 kunnen we nog meer innovatie op dit gebied verwachten. Zo zullen providers als Amazon Web Services en Microsoft Azure hun eigen AI-technologie inzetten om efficiënte en kosteneffectievere clouddiensten voor klanten te bouwen.

Het einde van de code?

Met de komst van low-code en no-code oplossingen, kan iedereen een applicatie bouwen zonder de handen vuil te maken aan het schrijven van de code. In het afgelopen jaar is de populariteit van deze low-code en no-code oplossingen enorm toegenomen. Zo gebruiken we ze nu voor het bouwen van zowat alle digitale oplossingen die organisaties nodig hebben.

Ook in het komende jaar zullen deze oplossingen populair blijven en zullen zij zelfs beschikbaar worden gesteld voor het bouwen van AI-aangedreven applicaties. De drempel om als organisatie aan de slag te gaan met AI en ML wordt hierdoor wederom verlaagd.

Deze oplossingen worden geleverd als dienst via de cloud, waardoor gebruikers toegang hebben zonder dat zij hier zelf de krachtige infrastructuur voor nodig hebben. Zo kan je zonder codeerervaring toch zelf webapplicaties bouwen en taken automatiseren.

We gamen in de cloud

Streamingdiensten, we gebruiken ze allemaal. Even een avondje op de bank Netflixen of heel de dag door muziek luisteren op Spotify. Dankzij de cloud streamen we zowat alle media die ons lief is. In 2022 zijn we ook begonnen met gamen via streamingsdiensten. Microsoft, Sony, Nvidia en Amazon hebben allemaal een eigen cloud gaming platform, waarmee wij alle games die we maar kunnen wensen, op elk moment en device kunnen spelen.

Maar dat ging niet allemaal even makkelijk, videogames hebben een hogere brandbreedte nodig dan bijvoorbeeld een film. Dat maakt een snelle internetverbinding van goede kwaliteit noodzakelijk is om te gamen in de cloud. De komst van 5G en andere mega snelle netwerktechnologieën moeten ervoor zorgen dat iedereen toegang heeft tot deze verbinding.

De verdere uitrol van deze netwerktechnologieën vindt plaats in 2023. Daarom zal 2023 ook het jaar worden waarin cloud gaming echte voet aan de grond krijgt. Velen voorspellen dat cloudgaming de “killer-app” zal worden voor 5G zoals streaming voor video was voor 4G. Als dat uitkomt, wordt 2023 het jaar waarin alle puzzelstukjes op de juiste plaats komen te vallen.

Waar kijk jij het meest naar uit op het gebied van cloud computing in 2023? Wij zijn wederom erg benieuwd hoe het cloudlandschap er over een jaar uit gaat zien en houden de ontwikkelingen gedurende het jaar graag bij op onze blogpagina.

Wil jij volgend jaar aan de slag met de nieuwste clouddiensten? Wordt Cloud Consultant bij CloudShapers! Bekijk hier onze vacatures en solliciteer direct!

Of wil je graag ondersteuning bij het bereiken van jouw clouddoelen in 2023? Onze Cloud Consultants helpen graag! Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

 

 

TERUG NAAR OVERVIEW

gerelateerde blogs