Banner
AWS re:Invent re:Cap deel 1: networking & storage

AWS re:Invent re:Cap deel 1: networking & storage

Yes! Eind vorig jaar was het weer tijd voor een spiksplinternieuwe AWS re:invent conference. Dit jaar vond re:Invent zowel traditie getrouw plaats in Las Vegas als online. AWS trakteerde ons weer op het vijfdaagse evenement vol met keynotes, presentaties en nieuws. Veel nieuws… Eigenlijk net te veel om op te noemen, en toch gaan we dat proberen. Gelukkig hoeven we al dit nieuws niet in 1 blog te proppen. In deze serie duiken we steeds in andere onderwerpen die tijdens AWS re:Invent aan bod zijn gekomen. Vandaag komen aan bod: Networking en storage.

Networking

En toen was het tijd voor het nieuws rondom networking. Hier zijn ook dit jaar weer een aantal vernieuwingen voor aangekondigd. Eén van deze vernieuwingen is de beschikbaarheid van de Amazon VPC Network Access Analyzer. Een hele mond vol, maar eigenlijk is het gewoonweg een monitoringtool voor het opsporen van onbedoelde netwerktoegang.

Daarnaast kondigde AWS tijdens haar re:Invent de AWS Direct Connect SiteLink aan. Deze nieuwe dienst zorgt voor de mogelijkheid tot site-to-site connectiviteit en om andere locaties te ontsluiten naar AWS.

Ook is er goed nieuws voor iedereen die in het verleden moeite had met het verbinden van Transit Gateways binnen een regio. Nu is er namelijk het nieuwe Intra Region Peering van AWS, wat deze verbinding makkelijker maakt. Zo kan jij weer sneller vooruit.

Denk je nu: zo, zo dat mag vast wat kosten al die nieuwe AWS features. Dan kunnen wij je vertellen dat dit allemaal reuze meevalt en dat er zelfs goed nieuws is voor je portemonnee. Wat dat goede nieuws is? AWS gaat de prijzen verlagen voor het uitgaande dataverkeer. Maar daar zit natuurlijk een addertje onder het gras. Het is namelijk niet zo dat de prijs per GB lager wordt, in plaats daarvan maakt AWS meer gratis. Zo is bijvoorbeeld de eerste 100 GB uitgaand verkeer per maand óf de eerste 10 miljoen HTTP/s verzoeken gratis.

AWS storage

En dan komen we aan bij de corebusiness van AWS: storage. Ook dit jaar kwamen daarvoor veel interessante aankondigingen. Bijvoorbeeld de ontwikkeling dat AWS Backup voortaan ondersteuning biedt voor onder andere Amazon Simple Storage Service (S3) en VMware Cloud. Daarnaast kan de Snowball Edge worden gebruikt voor Offline Tape Migraties.

AWS reinvent 2021 storage news

Als we het dan toch over S3 hebben; ook daarover meer nieuws deze re:Invent! AWS heeft het namelijk iets makkelijker gemaakt om de toegang tot een S3 bucket te beheren. We kennen natuurlijk de S3 Glacier als een goedkope vorm van archiefopslag en we kennen ook de lange laadtijd van de data. Speciaal voor de ongeduldige onder ons is nu de ‘instant rertrieval’ klasse in het leven geroepen.

Daarnaast zijn we vast ook allemaal wel bekend met het net ‘iets te snel’ weggooien van bestanden en ze dan voor altijd kwijt zijn. Bijvoorbeeld EBS snapshots, want dat verwijderen ging nogal makkelijk. Gelukkig had ook AWS dit zelf door. Daarom is er een heuse prullenbak functie toegevoegd. Ben jij nou iemand die heel veel van deze snapshots maakt? Dan kan het zomaar eens zijn dat je kosten hoog zijn opgelopen in het verleden. Maar dat is verleden tijd met de nieuwe Archive tier, die slechts 75% van de normale kosten rekent.

Volgende week meer AWS re:Invent….

En daarmee is onze eerste blog uit de serie AWS re:Invent re:Cap 2021 tot een einde gekomen. Volgende week verschijnt er weer een nieuwe blog, dit maal  volledig in het teken van Chips, Instances en Containers. Tot volgende week!

Wil jij in 2022 graag aan de slag met deze nieuwe AWS-diensten én grote organisaties helpen vooroplopen? Bekijk dan eens onze AWS Cloud Architect vacature en misschien doen we snel een kopje koffie!

TERUG NAAR OVERVIEW

gerelateerde blogs