Banner
AWS re:Invent re:Cap Amsterdam 2020 Highlights

AWS re:Invent re:Cap Amsterdam 2020 Highlights

Las Vegas zat er afgelopen december helaas niet in, maar gelukkig organiseerde de AWS User Group wederom een erg interessante re:Cap, ditmaal in het zeer inspirerende kantoor van Xebia. Opgetogen ging onze David Markus dan ook naar Amsterdam om de niet aflatende stroom aan woorden van Steven Bryen aan te mogen horen. In rap tempo bracht de AWS Senior Developer Advocate de zaal op de hoogte van de belangrijkste nieuwtjes welke tijdens re:Invent zijn aangekondigd. Van de 250+ nieuwe features en services lichtte Steven er zo’n 50 toe, waarvan hier de highlights.

Machine Learning

De focus van AWS ligt zoals verwacht grotendeels op het uitbreiden en verfijnen van hun palet aan Machine Learning tools. Zo is SageMaker Studio aangekondigd, een web based IDE gelijk aan Cloud9. Maar ook SageMaker Notebooks, SageMaker Experiments, SageMaker Debugger, SageMaker Model Monitor,  SageMaker Processing en SageMaker Autopilot. Die laatste is vooral interessant voor de mindere ML-kenners onder ons, omdat niet langer Deep Learning skills nodig zijn om modellen te bouwen.

Speciaal voor Machine Learning komt Amazon met de nieuwe INF1 instance, bedoeld voor machine learning inference: het maken van een voorspelling aan de hand van een algoritme. Deze instances bevatten onder andere tot 16 AWS Inferentia chips, wat ze 3 keer sneller en 40% goedkoper maakt dan G4 instances bij dezelfde inference jobs.

AWS had DeepLens en DeepRacer om spelenderwijs Machine Learning eigen te maken. Daar is nu AWS DeepComposer bij gekomen. Dit is 's werelds eerste Machine Learning enabled keyboard. Het idee hiervan is, om binnen enkele seconden van een simpele melodie dankzij Generative AI naar een complete compositie te gaan.

Het is duidelijk Machine Learning volgens AWS hot is, een overzicht van de andere ML gerelateerde aankondigingen geeft aan hoeveel erin geïnvesteerd wordt: Amplify voor iOS & Android incl Predictions Library, Amazon CodeGuru, Deep Java Library, Rekognition Custom Labels, Augmented AI, Fraud Detector, Kendra, SageMaker support for Deep Graph Library, SageMaker Operators for Kubernetes, updated Deep Learning AMI's...

Quantum Leap

Dat AWS graag vooruit en buiten de kaders denkt lieten ze vorige re:Invent al zien met AWS GroundStation. Deze keer nemen ze een ander voorschot op de toekomst. Het is binnenkort namelijk mogelijk om bij AWS met Quantum Computers aan de slag te gaan  met AWS Braket. Dit is een fully managed service met ontwikkelomgeving om quantum algoritmes te ontwerpen, testen en draaien op diverse quantum platformen, zoals Rigetti, D-Wave en IonQ. Nieuwsgierig om aan de slag te gaan met Qbits? Houd dan AWS Braket  zeker in de gaten.

Fargate nieuwtjes

Fargate is de serverless compute engine voor containers.  Naast containers kan het voortaan ook overweg met Kubernetes Pods, onder de noemer EKS on Fargate. Het is niet langer nodig om een Kubernetes cluster op te zetten en te beheren.

Fargate Spot is een andere nieuwe feature, wat het mogelijk maakt om ECS taken voor een 'spotprijs' uit te kunnen voeren, met een prijsreductie tot 70%.

Nieuwe Graviton Processor

AWS heeft een nieuwe eigen ARM processor ontwikkeld: de AWS Graviton2 processor. Deze chip biedt tot 40% betere prijs/performance verhouding en heeft 7x  meer performance, 4x meer cores, 2x zoveel cache en 5x sneller geheugen ten opzichte van de vorige generatie. Waar de voorloper nog te vinden is in de aparte A1-instances, is de Graviton2 terug te vinden bij de standaard t-shirt-sizes M6g, C6g en R6g.

Security & IAM

Op de re:Invent een aantal handige security en IAM tools aangekondigd, te beginnen met Amazon Detective. Als door de loggingbomen geen bos meer zien, dan helpt Detective een handje. Het is in staat om biljoenen events van verschillende bronnen als VPC Flow Logs, Cloud Trail en GuardDuty te doorgronden op zoek naar root causes of verdachte handelingen.

Een ander niet te doorgronden woud aan regeltjes zijn de IAM Policies verspreid over diverse AWS services. AWS heeft hiertoe de IAM Access Analyzer opgezet, een tool om continu policies, rollen en permissies te monitoren van onder andere S3 buckets, IAM rollen en Lambda functies. En... de tool is gratis!

Ook op technisch vlak heeft AWS iets interessants bedacht zodat hoog gevoelige dataverwerking extra beschermd kan worden, namelijk Nitro Enclaves. Het betreft virtuele machines die direct aan een andere EC2 instance zijn gekoppeld. Zonder persistent storage, directe toegang of normale netwerk connectiviteit.

Amazon Builders Library

Tot slot een kijkje in de keuken van AWS zelf via de Amazon Builders Library. Volgens AWS wordt de wereld een stukje beter als iedereen sneller en efficiënter kan innoveren. Daarom deelt AWS alles wat zij de afgelopen tijd hebben geleerd via de Amazon Builders Library. Bijvoorbeeld hoe ze 'leader election' geïmplementeerd hebben, healthchecks hebben geïmplementeerd of uitdagingen met gedistribueerde systemen te lijf gaan. Erg interessant leesvoer allemaal.

En nog veel meer...

Zoals gezegd stipte Steven Bryen slechts 50 van de 250+ nieuwe features aan, deze blog licht slechts een handvol toe. Deze blog behandelt niet nieuwe zaken als S3 Access points, Maximum Instance Lifetime bij Autoscaling, HTTP API, AWS Outposts en Local Zones, Lamba Provisioned Concurrency. Bedankt aan Xebia en Binx voor het organiseren van deze avond, zodat iedereen helemaal up-to-date is met de laatste ontwikkelingen. Volgend jaar weer!

AWS Evangelist Benelux

Oh ja, nog één klein dingetje... vanaf maart 2020 kan de Benelux een eigen Evangelist (of Advocate, zoals ze vandaag de dag genoemd worden) verwachten!

Benieuwd naar een sfeerimpressie van de re:Cap? Bekijk hier de aftermovie!

Wil jij de volgende keer mee naar de AWS re:Invent re:Cap in Amsterdam? Wordt dan een CloudShapers collega! Lees hier meer informatie over jouw carrière bij CloudShapers.

TERUG NAAR OVERVIEW

gerelateerde blogs