Banner
AWS re:Invent re:Cap deel 2: chips, instances & containers

AWS re:Invent re:Cap deel 2: chips, instances & containers

AWS re:Invent, hét evenement waar alle grote nieuwe aankondigingen van Amazon Web Services voorbijkomen. Dit jaar zowel in Las Vegas als digitaal bij te wonen. En dat daar elk jaar veel nieuws vanaf komt, mag duidelijk zijn! Het is zo veel, dat wij zelfs besloten om het nieuws met jullie te delen in een serie aan blogs. Vorige week vertelden we al over een aantal aankondigingen op het gebied van network en storage. Nog niet gelezen? Je leest het eerste deel van onze AWS re:Invent blog serie hier. Vandaag gaan we verder! Dus wij pakken de chips er maar alvast bij…

Chips en EC2 instances

En dan hebben we niet over die heerlijke paprikachips, maar chips als de Graviton2. Deze Graviton2 werd vorig jaar door AWS ontworpen om de beste prijs-kwaliteitverhouding te leveren voor Amazon EC2 cloudworkloads. Nu vindt de chip langzaam zijn weg in de AWS Outpost servers, maar ook in de nieuwe instance types als de Storage Optimized Im4gn, Is4gen en G5g. Deze types zijn voornamelijk bedoeld voor grafische applicaties en Machine Learning inference.

Toch vond AWS dat het tijd was om ons alvast te verblijden met de aankondiging van de volgende generatie Graviton ARM processor (Graviton3). Deze nieuwe chip beschikt over 50 miljard transistors verdeeld over 64 cores en maximaal 300GB/s geheugenbandbreedte. Hiermee is de chip zo’n 60% energiezuiniger én presteert de chip ook nog eens 60% beter dan de Graviton2. Wil jij nou aan de slag gaan met het testen van deze nieuwe chip? Dat kan! En wel in de gloednieuwe C7g instance.

Een ARM chip is structureel natuurlijk wel anders dan de x86-chips van Intel/AMD. Daarom zal software voor deze chips compatibel gemaakt moeten worden. Gelukkig biedt AWS hiervoor een overzicht met daarin partners die software-ondersteuning bieden voor de Graviton chips.

Ook is er goed nieuws voor developers van software voor alles waar een Apple logo op zit: er zijn nieuwe EC2 Mac instances aangekondigd met een M1, de nieuwe energiezuinige maar toch snelle  ARM chip van Apple zelf, onder de kap.

Maar er is nog meer nieuws op het gebied van chips en instances! Zo werd tijdens AWS re:Invent ook de Trn1 instance aangekondigd, aangedreven door de in 2020 ontwikkelde Trainium chip. Dé chip die AWS speciaal voor het trainen van Machine Learning modellen ontwikkelde.

Containers

Het zal je niet verbazen dat ook op het gebied van containers AWS niet bepaald heeft stilgezeten. Tijdens re:invent 2021 kondigde AWS haar open-source Karpenter aan, een open-source autoscaler voor Kubernetes Clusters. Vroeger gebruikte je hiervoor nog een EC2 Auto Scaling Group samen met de Kubernetes Cluster Autoscaler. Maar door Karpenter is dit niet meer nodig en bespaar je uiteindelijk kosten én beperk je de latency.

Een andere toevoeging speciaal voor containers is de AWS Marketplace for Containers Anywhere. De naam geeft het al prijs; een marktplaats voor containers in elke Kubernetes-omgeving. Dat kan dus zowel EKS, K8s op EC2 of zelfs een eigen beheerde K8s omgeving in je eigen datacenter zijn.

Volgende week meer AWS re:Invent….

Dat was al het nieuws voor vandaag, volgende week verschijnt er een nieuwe blog in onze AWS re:Invent serie! Dan zullen wij je bijpraten over Machine Learning en Artificial Intelligence. Tot volgende week!

Wil je in de tussentijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op LinkedIn!

TERUG NAAR OVERVIEW

gerelateerde blogs