Banner
AWS re:Invent re:Cap deel 4: Databases & Serverless

AWS re:Invent re:Cap deel 4: Databases & Serverless

In de afgelopen weken hebben we jullie meegenomen in een reis langs verschillende AWS re:Invent onderwerpen. Vandaag hebben we een nieuwe tussenstop: AWS Databases en Serverless. Heb je onze andere AWS re:Invent blogs nog niet gelezen? Je vindt hier de blogs over Networking & Storage, Chips, Instances & Containers en Machine Learning. Vandaag vertellen we meer over AWS Databases en -Serverless. Want ook op dat gebied zit AWS alles behalve stil.

AWS Databases

Eén van de meest genoemde redenen om niet over te stappen op een cloud-native database oplossing, is het missen van de mogelijkheid om specifieke aanpassingen te maken op een draaiende server. Servers met daarop een database, hebben vaak niet-standaard parameters op OS niveau nodig voor meer performance. Maar met managed databases, zoals RDS, was dit in het verleden niet mogelijk.  Tot nu tenminste. Nu is er namelijk Amazon RDS Custom geïntroduceerd; dankzij deze nieuwe dienst is het wel mogelijk om andere niet-standaard parameters te gebruiken.

Daarnaast heeft AWS wijzigingen aangebracht binnen DynamoDB, haar snelle NoSQL database. Door deze wijziging is er nu beschikking gekomen over een nieuwe tabel-klasse: de Standaard Infrequent Access (DynamoDB Standard-IA). Met deze nieuwe tabel-klasse kan je tot wel 60% besparen op je opslagkosten.

AWS Serverless

Als het gaat om serveless computing, staat AWS met haar Lambda al enige tijd stipt op nummer 1. Bij serverless computing verdwijnt de server natuurlijk niet helemaal. Wel betekent het dat je jouw code kan uitvoeren, zonder dat je daarbij een gehele server hoeft af te nemen. Daarom noemen we het ook wel Function as a Service (FaaS).

Amazon is al enige tijd bezig met het uitbreiden van hun serverless portfolio, zo ook met bijbehorende database toepassingen.

Zo’n 10 jaar geleden ontwikkelde Amazon bijvoorbeeld al haar Amazon Redshift, een populaire data warehouse oplossing die als tegenhanger van Oracle diende. Inmiddels is Oracle al lang ingehaald en is Redshift de meest gebruikte oplossing in de cloud.

Maar ook hier valt natuurlijk altijd nog in te verbeteren. Daarom heeft AWS dit jaar Redshift naar een nóg hoger niveau getild door de dienst voortaan serverless in te zetten. Met Amazon Redshift Serverless is het niet meer nodig om AWS clusters op te zetten en te beheren. Vanaf nu bereik je die direct vanuit een S3 data lake of RDS database. Hierbij betaal je slechts voor iedere seconde dat de query draait. Een ideale oplossing wanneer de workload veranderlijk of onvoorspelbaar is.

Maar daar houdt het serverless-nieuws nog niet op. Deze AWS re:Invent kwam ook het nieuws over Amazon EMR Serverless naar buiten. Hiermee worden op petabyte-schaal verschillende data-analyses uitgevoerd, zonder dat er een speciaal big data cluster opgezet hoeft te worden. Dit geldt ook voor het nieuw aangekondigde Amazon MSK Serverless: Apache Kafka. Hierbij gaat het om een managed serverless dienst.

Sagemaker

In de vorige blog in onze AWS re:Invent serie, brachten we jullie het nieuws op het gebied van Machine Learning. In deze blog kwam Amazon Sagemaker meerdere malen voorbij. Dat is ook niet zo gek aangezien dit binnen AWS hét middelpunt is als het aankomt op ML. Maar als we kijken naar serverless, zien we ook nieuws rondom SageMaker. Afgelopen AWS re:Invent werd namelijk de SageMaker Serverless Inference geïntroduceerd. Daarmee introduceerde Amazon ook direct een nieuwe manier om Machine Learning modellen uit te rollen voor Inference. Een manier waarbij het niet nodig is onderliggende infrastructuur op te zetten en te beheren. Dat regelt AWS namelijk gewoon lekker zelf. En ook dit vindt je portemonnee een stuk aangenamer, je betaalt namelijk enkel voor de tijd die de inference draait.

Volgende week meer AWS re:Invent nieuws!

En dat brengt ons alweer op het eind van de AWS Database & Serveless blog binnen onze AWS re:Invent serie! Welke dienst doet jouw hart sneller kloppen? Volgende week zijn we weer terug met een nieuwe blog, ditmaal over AWS eigen diensten.

Wil jij grote organisaties ondersteunen binnen hun (AWS) Cloud Journey? Bekijk dan eens onze vacatures en dan zien we jou snel bij ons op kantoor!

TERUG NAAR OVERVIEW

gerelateerde blogs