Banner
Edge Computing, dé nieuwe trend na Cloud Computing?

Edge Computing, dé nieuwe trend na Cloud Computing?

Ondanks dat de wereld van cloud computing nog in volle beweging is, kunnen we het toch niet laten om alweer na te denken over wat de cloud gaat opvolgen! Onze nieuwsgierigheid heeft het toch weer gewonnen toen we hoorde dat edge computing wel eens de nieuwe cloud computing kan worden. Maar wat is edge computing en waarom zou het de nieuwe trend worden? Wij doken erin.

Egde computing opvolger van de cloud volgens Insider

De experts van Insider zijn het erover eens; edge computing is dé nieuwe trend die de cloud computing gaat opvolgen. Nu organisaties steeds meer gebruik maken van de voordelen van de publieke cloud, is het alweer de vraag hoe we deze cloud ervaringen nóg beter kunnen maken. Daarvoor zien we nu edge computing om de hoek kijken.

Wat is edge computing?

Trends komen en gaan, en vaak vallen ze nog in herhaling ook. De opkomst van computers zorgde er voor de jaren '80 voor dat werknemers gebruik maakte van een gecentraliseerde computer. Toen eenmaal de PC’s op de markt kwamen, verplaatsen die verwerkingskracht van een gecentraliseerd punt naar een eigen PC aan de rand van je netwerk.

Maar toen kwam cloud computing die de boel weer behoorlijk op zijn kop zetten. Want hierdoor gingen we weer massaal terug naar werken vanuit een gecentraliseerd punt; de cloud! Echter, kan dit gecentraliseerde beleid voor slimme apparaten een nachtmerrie betekenen.

Bedenk je maar eens hoeveel data die slimme apparaatjes in jouw huis wel allemaal niet verzamelen. Stel je voor dat deze data allemaal eerst moet worden verzonden naar de centrale servers in de cloud, die servers vervolgens al die data moeten verwerken en weer terug moet sturen naar het apparaat. Dat kan zomaar een erg lange klus worden, en dan zit jij weer met latency waar je liever niet op zit te wachten. De servers in de cloud zijn gelukkig heel snel, maar helaas nog niet snel genoeg om deze hoeveelheid data ook in real-time te verwerken. Daarom wordt bij edge computing de data verwerkt op het apparaat zelf of een apparaat dat daarbij in de buurt is. De data wordt dus eerst aan de rand van het netwerk verwerkt en pas daarna doorgestuurd naar het centrale punt van de cloud.

Blame it on the Tesla’s!

Waarom hebben we de behoefte aan edge computing? Dat komt vooral voort uit de wereld van de Tesla’s. Slimme auto’s zijn natuurlijk heel handig, en laten we eerlijk zijn, de schermen in een Tesla zien er gewoon stoer uit met al het verkeer om je heen. Maar het beeld op je scherm moet natuurlijk wel kloppen. Stel je voor, je zit midden in de avondspits maar volgens jouw Tesla rijdt er naast jou geen enkele auto op de weg. Niet bepaald handig. Daarom hebben ze door middel van edge computing technologie de auto’s eigenlijk verandert in een soort datacenter op wielen die gegevens real-time kunnen verwerken.

Samenwerken, niet vervangen

Gelukkig zijn ze het bij Insider ook nog over iets anders eens; edge computing gaat de cloud niet vervangen maar ze gaan elkaar juist versterken.

Wil jij aan de slag gaan met de digitale transformatie van jouw organisatie? Onze Cloud Consultants helpen jouw digitale transformatie te versnellen en te beveiligen. Meer informatie over het worden van een opdrachtgever kunt worden vind je hier. 

TERUG NAAR OVERVIEW

gerelateerde blogs