Banner
Gaia-X stagneert: Komt de Europese cloud er nog?

Gaia-X stagneert: Komt de Europese cloud er nog?

Het klonk als een mooi sprookje: een centrale Europese cloud die dezelfde diensten biedt als de grote cloudproviders als Microsoft Azure en Amazon Web Services, met veiligheid in lijn met de GDPR/AVG. Maar met het vertrek van medeoprichter Scaleway lijkt het sprookje toch verder weg dan we misschien hoopten. Zit er nog toekomst in de Europese cloud of was het te mooi om waar te zijn?

Vertrek Scaleway bij Gaia-X

Het was 2019 toen het Europese cloud-initiatief Gaia-X werd opgericht. Het initiatief werd getrokken door 22 verschillende oprichters, waaronder het Franse Scaleway. In die tijd was Scaleway vooral betrokken omdat Gaia-X toen nog het doel had om een veilige, schaalbare, federale Europese cloud-infrastructuur te worden. Maar inmiddels lijken de meningen over het doel van Gaia-X verdeeld onder de ruim 300 deelnemende organisaties.

Voor Scaleway genoeg reden om uit het project te stappen.

 "opgeblazen bureaucratische structuur"

Eerder dit jaar suggereerde een rapport van de Europese nieuwssite Politico al dat het Gaia-X project stagneerde door de onderlinge meningsverschillen van betrokken partijen. Daarbij spreekt Politico over een “opgeblazen bureaucratische structuur” die het moeilijk maakt om besluiten te vormen over de toekomst van het project.

Het project zou niet van de grond komen door de onderlinge strijd tussen bedrijfsleden en de onenigheid over de doelstellingen van het cloud-initiatief. Lechelle, CEO van Scaleway, geeft aan dat hierdoor ook het doel waarmee het project ooit mee is gestart waarschijnlijk niet behaald gaat worden op deze manier.

Als het schaap over de dam is….

…volgen er meer? Dat is nu de vraag als we kijken naar de toekomst van Gaia-X. Hoe groot is de kans dat er een Europese cloud komt als er intern zo veel meningsverschillen zijn? Kan het project nog voet aan grond krijgen op deze manier?

Volgens de Franse president Macron, was Europa sowieso al te laat met het initiatief voor een zogenaamde Sovereign Cloud. Ergens heeft hij een punt; als we kijken naar de twee grootste cloud-aanbieders van het moment (Microsoft Azure en Amazon Web Services), zien we al vele jaren ervaring en daardoor enorme groei. Aan de andere kant is het Google Cloud Platform, de nummer 3 wereldwijd, nog relatief jong. Daar is het voordeel dat als je later inspringt, je kunt leren van de fouten van je voorgangers waardoor je deze niet meer maakt.

Dat het onrustig is binnen Gaia-X staat vast, hoeveel organisaties blijven aangesloten en welke organisaties gaan Scaleway achterna? Iets om in de gaten te houden!

Ben jij op zoek naar ondersteuning voor jouw cloud journey? Onze consultants helpen graag! Hier vind je meer informatie over het worden van een opdrachtgever.

TERUG NAAR OVERVIEW

gerelateerde blogs