Banner
Hoe big tech profiteert van hoge Nederlandse energieprijzen

Hoe big tech profiteert van hoge Nederlandse energieprijzen

We merken het allemaal, de energieprijzen in Nederland rijzen de pan uit. Maandelijkse lasten worden hoger en elk huishouden is op zoek naar manieren om de komende winter te kunnen besparen op de energierekening. Maar zoals alles in het leven, zijn er altijd partijen die hier juist van profiteren. Nederland kiest hierdoor namelijk massaal voor de Amerikaanse big tech!

Hoe profiteert de Amerikaanse big tech van de hoge energieprijzen?

Misschien heb je het al wel eens gezien, de gigantische datacenters van Amerikaanse tech-bedrijven Microsoft of Amazon. Gigantische datacenters, maar in energieverbruik juist heel efficiënt. In vergelijking met concurrerende Nederlandse organisaties verbruiken de datacenters van deze Amerikaanse tech-giganten een stuk minder stroom om dezelfde dienst te leveren.

Dat betekent dus ook een lagere energierekening dan de Nederlandse concurrentie. En dat is precies waarom de Amerikaanse big tech profiteert van de hoge energieprijzen in ons land.

Waar Nederlandse partijen de prijzen voor consumenten omhoog krikken door de stijgende energierekening, hoeft een Microsoft of Amazon dit niet te doen. Hun prijzen blijven voor de consument daardoor aantrekkelijker dan de prijzen van de organisaties uit ons eigen land.

De grote inkoopcontracten

In de zakenwereld gaat het natuurlijk allemaal om het sluiten van de juiste deals. Een deal die ervoor zorgt dat zowel jij als de andere partij erop vooruit gaat.

Ook voor energieleveranciers zijn deze deals van cruciaal belang. Deze deals maken zij onder anderen met de Amerikaanse Big Tech, zo heeft Amazon een contract afgesloten met Shell en Eneco.  Zij bouwen namelijk gezamenlijk aan een nieuw windpark op de Noordzee. De helft van de energie die in dit windpark wordt opgewekt, is beloofd aan de datacenters van Amazon.

Dit zorgt er voor dat Amazon de energierekening zo laag mogelijk kan houden, terwijl voor Nederlandse concurrenten deze rekeningen juist alleen maar stijgen. Een kostenpost die zij wel door moeten berekenen aan de consumenten. Door deze kostenstijging kiezen consumenten er weer voor om over te stappen naar de diensten van de Amerikaanse big tech, om zo kosten zo laag mogelijk te houden.

Overstap op big tech populair, maar wat vindt de EU van deze trend?

Het is dus een duidelijke trend in de techsector, organisaties ruilen massaal hun Nederlandse datacenters in voor een datacenter van de Amerikaanse big tech. Maar betekent dit ook direct een financiële nood voor de Nederlandse leveranciers?

Dat is bij de overheid en verantwoordelijke toezichthouders helaas nog niet bekend. Dat komt omdat datacenters (nog) niet vallen onder het toezicht van het agentschap Telecom. Hostingbedrijven vallen hier ook slechts deels onder, zij vallen hier alleen onder wanneer het gaat over digitale veiligheid.

Maar het zorgt natuurlijk wél voor enige alarmbellen bij de overheid en toezichthouders.

Tegelijkertijd is de Europese Unie wel druk met het groeiende marktaandeel van de datacenters van de Amerikaanse big tech. Dit is namelijk precies de richting waar de EU niet op wilt.

De Europese Unie is al enkele jaren bezig met het opzetten van de Europese Cloud, maar die dreigt nu wederom in gevaar te komen. Wat gaat de nieuwe opkomst van de Amerikaanse big tech nu betekenen voor de Europese Cloud?

Als organisatie wil je je kosten zo efficiënt en laag mogelijk houden, vooral in tijden als nu. Een overstap naar de cloud helpt jouw organisatie om de kosten terug te dringen. Benieuwd hoe onze cloud consultants jouw kunnen ondersteunen in jouw cloud journey? Kijk hier voor meer informatie of neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden.

TERUG NAAR OVERVIEW

gerelateerde blogs