Banner
Cloud Consultant Luuk Isbouts jureert op het NK Skills Heroes

Cloud Consultant Luuk Isbouts jureert op het NK Skills Heroes

Dit jaar vond het NK Skills Heroes weer plaats. Skills Heroes is het Nederlandse kampioenschap voor beroepen, hier kunnen studenten hun scholen vertegenwoordigen en laten zien wat zij allemaal kunnen bereiken binnen hun beroepskeuze. Dit jaar vond het NK plaats in het WTC in Leeuwarden, een hele reis maar het was het zeker waard!

NK Skills Heroes 2018

In 2018 mocht ik zelf al meedoen aan het NK als kandidaat. Het kampioenschap vond dat jaar plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Ik heb het NK toentertijd als een hele leuke tijd ervaren. Misschien heeft dit er mee te maken dat ik de eerste plaats op het onderdeel ICT beheer behaalde. Toen ik voor het eerst in de IJsselhallen binnen liep, wist ik niet wat me overkwam! Ik stond versteld van de grootte van het evenement. Er waren in 2018 meer dan 50 beroepswedstrijden, waar gemiddeld 8 deelnemers aan deelnamen. Vanuit elke deelnemende school kwamen er studenten kijken en hun deelnemers aanmoedigen. Ik heb in 2018 een leuke tijd gehad en had er dan ook weer zin in om het evenement te bezoeken.

Het was erg leuk om terug te zijn op het NK. Omdat ik in 2018 de eerste plek behaalde op het domein ICT beheer, mocht ik dat jaar ook deelnemen aan de Europese wedstrijd in Boedapest. Hier heb ik veel nieuwe mensen leren kennen die ik op het NK van dit jaar weer terugzag. Het was in 2018 al leuk om al deze mensen te ontmoeten, ze nu weer tegenkomen was een leuke extra aan het evenement. We hadden in Boedapest al veel tijd met elkaar gespendeerd en daarom een goed contact opgebouwd.

Kandidaat vs. Jury

Natuurlijk was er wel een verschil tussen het deelnemen aan het NK en het jureren tijdens. Het grootste verschil zat hem in de energie die je ’s avonds nog over hebt...

Als kandidaat kostte het veel energie omdat je je goed moest focussen op de opdracht die je gekregen had. Om de opdracht zo goed mogelijk op te lossen, was concentratie nodig. Als kandidaat was ik van 9 tot 4 erg inspannend bezig.

Ik had eigenlijk verwacht dat het leven van een jurylid makkelijker zou zijn, maar niets is minder waar. Ook als jury ben je van 9 tot 4 aandachtig aan het opletten op wat de deelnemers aan het maken zijn. Als een deelnemer een vraag heeft, moet je telkens overwegen of je niet te veel van de opdracht weggeeft en of je niet de ene student meer aandacht geeft dan de andere. Uiteindelijk kunnen wij als jury pas ‘echt’ aan de slag, als de wedstrijd er voor de deelnemers op zit. De meeste avonden waren we pas om 22:00 uur helemaal klaar met jureren. Natuurlijk moest er nog het nodige bier gedronken worden voor we konden slapen ?

Het beoordelen van deelnemers

De beoordeling van de deelnemers gaat aan de hand van de kerntaken en werkprocessen die ze  op school geleerd hebben. Het doel van de jury is om een opdracht te geven die relatief open is, zoals bijvoorbeeld het inrichten van een back-up. We zeggen dan tegen de deelnemer dat alle data veilig moet zijn, ook wanneer het pand bijvoorbeeld afbrand (worst case scenario). De deelnemer moet dan zelf bedenken dat de data naar een andere locatie geback-upt moet worden.

Daarna gaat de deelnemer aan de slag met het opstellen van een back-up plan waar duidelijk in staat wat, waar en hoe deze back-up gemaakt moet worden.

Het mogen zijn van een jurylid op het NK Skills Heroes was een super leuke ervaring. Het is erg indrukwekkend en inspirerend om de kwaliteiten van anderen te zien en te zien hoe deelnemers opdrachten interpreteren.

Wat mij altijd zou bijblijven van het jureren, is de opdracht waarin ik de rol van directeur van het fictieve bedrijf op mij nam. Als deze directeur moest ik doen alsof ik geen verstand had van IT, terwijl ik tegelijkertijd als jurylid de deelnemers moest beoordelen op technische aspecten. Dat was veel schakelen en wennen, maar uiteindelijk wel heel erg leerzaam.

Leerzaam

Door het NK van een andere kant mee te maken, ben ik er wederom achter gekomen hoe belangrijk het is om de wensen en eisen van de klant goed in kaart te brengen. Daarbij is het belangrijk om door te vragen wanneer iets niet duidelijk is. We wilden als jury natuurlijk niet de hele opdracht helemaal voorgekauwd aan de deelnemers geven. De deelnemers hebben tijdens de wedstrijd de kans gehad om vragen te stellen over de opdracht. Uiteindelijk hebben die vragen een grote impact op het werk dat je oplevert. Daarom mijn tip voor iedereen die in de IT zit; zorg ervoor dat je altijd weet wat de klant wil en hou er rekening mee dat wat men zegt, niet altijd is wat men bedoelt!

Luuk is op zoek naar leuke collega's! Ben jij nieuwsgierig naar een carrière bij CloudShapers? Lees dan hier verder en versnel je carrière!

TERUG NAAR OVERVIEW

gerelateerde blogs