Banner
Cloud Consultant Luuk Isbouts op EK Euroskills Budapest!

Cloud Consultant Luuk Isbouts op EK Euroskills Budapest!

Interview met Luuk Isbouts over het EK EuroSkills

Hey Luuk! Jeetje wat een maand heb jij achter de rug hè? Eerst behaal je goud op het NK Skills Heroes, dan mag je naar Budapest om ons land te vertegenwoordigen tijdens het EK EuroSkills en als klap op de vuurpijl ben je ook nog eens aan je nieuwe uitdaging bij CloudShapers begonnen! 

Je bent uiteindelijke als 10e geëindigd op het EK EuroSkills op het onderdeel ICT-beheer. Wat houdt het onderdeel ICT-beheer eigenlijk in?

"Tijdens de wedtsrijd ICT-beheer gaat het eigenlijk om het ontwerpen, plannen en implementeren van een ICT-infrastructuur. Denk aan het inrichten van servers en specifieke werkplekken, inclusief de ICT-gerelateerde apparatuur. Deze apparatuur is bijvoorbeeld (Mobiele/VoIP) telefoons, tablets. thin clients en werkstations. Verder staat het ondersteunen van gebruikers en het organiseren van de servicedesk centraal.

En daar mag jij dus nu officieel over zeggen dat jij de nummer 10 van Europa bent! Hoe zagen de wedstrijddagen tijdens het EK er een beetje uit?

De wedstrijd is opgedeeld in 3 verschillende dagen. Ele dag krijg je 6 uur de tijd om een opdracht af te ronden. Op dag 1 ging ik aan de slag met het besturingssysteem Linux. Hier moest ik dan verschillende servers opzetten, bijvoorbeeld een e-mailserver of een webserver. Op dag 2 kregen we wat meer de vrije hand en gingen we de omgeving omzetten naar Windows. Dag 3 stond in het teken van het Cisco netwerk. Hier moest ik bijvoorbeeld een VPN tunnel tussen een Cisco router en een Cisco ASA opzetten.

De jury beoordeelde dagelijks de verschillende onderdelen. Als een onderdeel werkend was kreeg je 1 punt en als het onderdeel dan ook nog eens extra beveiliging had kreeg je wel 2 of 3 punten.

Dat klinkt best pittig! Kijk je er zelf ook zo op terug?

Vooral de voorbereidingen waren erg intensief. In totaal heb ik ruim 200 uur aan voorbereiding gehad, dat is behoorlijk veel. In de aanloop naar EuroSkills worden deelnemers volop getraind door docenten en experts. Naast deze vaktechnische trainingen, is er tijdens meerde bijeenkomsten aandacht voor zaken als presteren onder druk, teambuilding en (social) media training. Je leert hierdoor enorm veel! Waar je op school de basis kneepjes van het vak leert, ga je met deze opdrachten specifieke vraagstukken oplossen waar je voor het eerst mee in aanraking komt. Hierdoor word je echt in het diepe gegooid. Soms wisten zelfs trainers geen antwoord te geven op bepaalde vraagstukken. Tijdens opdrachten mocht ik ook geen internet gebruiken of aantekingen maken. Ik moest echt alles uit mijn hoofd leren. Ik kijk erg positief teruyg op de kampioenschappen, omdat het een ontzettend leerzaam proces is geweest. Zo iets maak je natuurlijk nooit meer mee!

Dat klinkt inderdaad heel leerzaam! En nu maak je de volgende stap bij CloudShapers. Wat heeft jou getriggerd om bij CloudShapers aan de slag te gaan?

Toen ik bij CloudShapers binnenstapte, kreeg ik meteen een huiskamergevoel. Het was gezellig en iedereen maakte direct een praatje met me. Thierry was open en eerlijk waardoor ik al snel wist wat we voor elkaar konden betekenen. Daarnaast merk ik dat het contact met opdrachtgevers juist weer professioneel is. De combinatie tussen informeel en professioneel spreekt mij heel erg aan!

Wij zijn ook erg blij met jou in ons team! Welke kennis en ervaring die je tijdns het EK EuroSkills hebt opgedaan neem jij mee naar CloudShapers?

Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat. In de ICT ben je voortdurend bezig met verbeteren. Heb je iets gemaakt dat werkt? Mooi! Dan ga je daarna kijken hoe dat nóg beter kan. Ik heb in de afgelopen tijd geleerd dat het heel belangrijk is om goed te plannen wanneer je aan de ICT-infrastructuur gaat werken. Ook om hierbij rekening te houden met uitloop. Soms kom je namelijk ook onverwachte dingen tegen. 

Luuk is op zoek naar leuke collega's! Ben jij nieuwsgierig naar een carrière bij CloudShapers? Lees dan hier verder en versnel je carrière!

TERUG NAAR OVERVIEW

gerelateerde blogs