Banner
Microsoft en antitrust-onderzoek. Wat is er allemaal aan de hand?

Microsoft en antitrust-onderzoek. Wat is er allemaal aan de hand?

Microsoft is de laatste tijd flink in het nieuws. En dat is niet omdat zij nieuwe aankondigingen hebben gemaakt met betrekking tot hun (cloud-)diensten, maar omdat ze in de belangstelling staan bij antitrust-onderzoekers! Voor nu gaat het nog om niet bindende onderzoeken, maar volgens de Financial Times zal het niet lang meer duren voor Microsoft moet geloven aan een grote Europese of Amerikaanse antitrustzaak.

Wat is een antitrust onderzoek?

Elke organisatie heeft zich te houden aan de geldende wet- en regelgeving binnen haar regio. Zo is er de Nederlandse wetgeving maar natuurlijk ook nog eens de Europese wet- en regelgeving waar Nederlandse organisaties zich aan dienen te houden.

Een beleid binnen deze wet- en regelgeving is het antitrustbeleid. Dit Europese beleid is gebaseerd op basis van artikel 101 en artikel 102 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU).

Artikel 101 binnen de VWEU verbiedt overeenkomsten die concurrentie tussen twee of meer onafhankelijke organisaties verstoren.

Artikel 102 binnen de VWEU verbiedt ondernemingen om misbruik te maken van een eventuele machtspositie binnen hun markt.

Het antitrustbeleid zorgt er dus voor dat er binnen een bepaalde markt sprake is van gezonde concurrentie. Deze concurrentie moedigt bedrijven juist aan om de beste keuze te zijn voor haar klanten.

Waarom moet Microsoft dan geloven aan een antitrust-onderzoek?

Microsoft speelt natuurlijk al lang mee op de markt, waarom gaan er nu dan ineens alarmbellen af met betrekking tot het antitrustbeleid?

Het grootste risico verschuilt zich in een nieuw model voor licenties die Microsoft in 2019 introduceerde. Hierbij ging het om een prijswijziging voor producten van Office in de cloud. Wanneer je de Office-producten draait op een hyperscaler, bijvoorbeeld AWS of Microsoft Azure, moest je hier als gebruiker meer voor betalen. Maar natuurlijk is hier ook nog eens een addertje onder het gras, kies je voor de cloud van Microsoft Azure? Dan geldt er voor jou een korting.

Met de introductie van dit nieuwe prijzenmodel wil Microsoft klanten stimuleren om voor Azure te kiezen door de prijzen voor Office in een Azure VDI-omgeving lager te maken dan de prijzen voor Office in VDI-omgevingen van de concurrenten.

Gaat het alleen om dit prijzenmodel?

Bovenstaand prijzenmodel brengt dus de grootste risico’s met zich mee, maar Microsoft maakt ook nog ergens anders gebruik van waar antitrust-waakhonden vaak geen fan van zijn. Daarvoor moeten we vooral kijken naar de security-diensten die Microsoft aanbiedt. Hier maakt Microsoft namelijk nog gebruik van zogenaamde bundels. Wil jij de meest straffe tools op het gebied van beveiliging? Dan ben je verplicht om de Microsoft E5-licentie af te nemen. Deze licentie bezorgt jou niet alleen die straffe tools die jij wilt, maar ook nog eens een heleboel andere diensten.

Ook dit soort bundels vallen bij antitrust-instanties niet altijd goed.

Hoe reageert Microsoft op de antitrust-speculaties?

Microsoft zelf benadrukt dat er helemaal geen antitrust-problemen zijn bij de organisatie. Zij refereren hierbij aan de concurrentie die Google Workspace, voorheen G Suite, met zich mee neemt. Aan de andere kant zien we wel een hele andere houding van Microsoft dan we in de jaren ’90 zagen, toen er ook antitrust-onderzoeken liepen binnen de organisatie.

Voorlopig gaat het enkel nog om niet bindende onderzoeken en blijven de formele onderzoeken nog even buiten beschouwing. De Europese Unie houdt de zaak wel nauwlettend in de gaten. Het is namelijk ook nog mogelijk dat Microsoft nu wettelijks niets verkeerd doet, maar de EU toch besluit om voor nieuwe wetgeving te zorgen. De macht van big tech is zo groot dat er steeds meer kritiek komt vanuit de markt. En daar kan de wet- en regelgeving een boel in betekenen.

Kortom, we houden het in de gaten. Gelukkig weten onze consultants nog steeds het beste uit Microsoft te halen. We zijn benieuwd welke vorderingen de Europese Unie gaat treffen.

Wil jij ook optimaal gebruik maken van een eigen Azure omgeving? Onze ervaren Cloud Consultants helpen graag! Neem een kijkje bij onze cases of vraag direct contact aan.

TERUG NAAR OVERVIEW

gerelateerde blogs