Banner
Trendrapport: Wat heeft 2022 in petto voor de cloud?

Trendrapport: Wat heeft 2022 in petto voor de cloud?

It’s the most wonderful time of the year! En dat is niet alleen omdat kerst alweer bijna hier is, maar ook omdat we weer kunnen uitkijken naar de grootste trends op het gebied van Cloud Computing in 2022! Wat zal de cloud in 2022 voor ons in petto hebben? Wij pakten onze glazen bol er weer eens bij om een voorspelling te maken.

Terugblik 2021

Ook in 2021 bleef de cloud verder exploderen. Waar voor velen in 2020 de cloud nog een ‘necessary evil’ was, kwamen we er in 2021 toch steeds meer achter dat de cloud wel degelijk een blijvertje is. Ook buiten de pandemie om blijven we de breed cloud inzetten.

Echter, zien we wel de afgelopen twee jaar dat clouddiensten vooral nog specifiek werden gebruikt voor een bepaald doel. Denk bijvoorbeeld maar eens over hoeveel Zoom meetings jij de afgelopen tijd hebt bijgewoond. Maar toch zagen we al in 2021 dat de cloud-adoptie meer en meer verschoof naar een daadwerkelijke cloud-strategie.

Zal deze ontwikkeling zich doorzetten in 2022, of gaan we toch voor een andere richting met onze ICT?

Groei van de cloud in 2022

Een manier om de verwachte groei van de cloud makkelijk weer te geven, waarbij het voor iedereen te begrijpen is, is het uitdrukken in geld. Keiharde dollars! Er is eigenlijk maar één partij waarbij je voor die vraag terecht kan: Gartner. Gartner heeft enige tijd geleden haar voorspellingen gedeeld met de rest van de wereld, daar zagen we dat zij een groei van maar liefst $482 miljard+ verwachten! In 2020 was dit nog ‘slechts’ $313 miljard.

Waar deze groei vandaan komt? Gartner voorspelt dat cloud computing het komende jaar écht de ruggengraat wordt van alles wat we online kunnen vinden. Bijna elke digitale service die je maar kan bedenken zal via de cloud tot leven komen. Van social media tot aan autonome IoT-apparaten. En dat is natuurlijk ook helemaal niet vreemd, de cloud maakt digitale services nou eenmaal sneller, betrouwbaarder en makkelijker in gebruik.

Met de snelheid van het licht

De komst van snelle netwerken als 5G en Wi-Fi 6E heeft in het afgelopen jaar nogal de wind van voren gekregen. Veel mensen waren sceptisch over de nieuwe netwerken of vertrouwden het zelfs niet. Maar die snellere netwerken zijn ook een belangrijke bouwsteen in de digitale transformatie.

Want een sneller netwerk, betekent ook dat er meer data naar de cloud gestuurd kan worden! En niet alleen meer data, maar ook meerdere typen data. Zo hebben we dit jaar al gezien dat steeds meer gamers gebruik maken van de cloud. Cloud-gaming is in opkomst en in 2022 zal dit nog verder groeien.

Cloud in 2022 geeft het beste van twee werelden

Traditioneel gezien hadden bedrijven bij een migratie naar de cloud twee opties: de public cloud of de private cloud. Maar tegenwoordig ontwikkelen de grote cloudproviders als Microsoft Azure en AWS steeds meer diensten die een hybride cloud mogelijk maken. Een hybride cloud-omgeving biedt het beste van twee werelden; je kan de data die vaak gebruikt wordt door klanten en die snel beschikbaar moet zijn laten draaien in een public cloud terwijl je gevoeligere data laat draaien in een private cloud.

Cloudadoptie begint voor veel bedrijven met een migratie naar de publieke cloud. Inmiddels zijn al zo veel organisaties naar de cloud en ervaren zij al enige tijd de voordelen hiervan. Dus je kunt je voorstellen dat het bij die organisaties nu begint te kriebelen om verder te kijken dan enkel de public cloud. Welke voordelen kunnen zij nog meer ervaren wanneer ze hun cloudstrategie uitbreiden?

Veel organisaties zitten nu met die vraag en dit zal in 2022 de groei van de hybride cloudomgevingen alleen maar verder stimuleren.

Zeg maar gedag tegen servers

Nou ja, niet letterlijk natuurlijk. Maar we gaan in 2022 wel steeds meer serverless doen. Hierbij verdwijnen de servers natuurlijk niet echt, maar er wordt wel een extra abstractielaag aangebracht waardoor de gebruiker niet meer betrokken is bij de technische details. Daarnaast verdwijnen hierdoor weer extra kosten; je hoeft namelijk niet meer een vast bedrag voor je ‘gehuurde’ servers te betalen. Dat is pas pay-as-you-go!

Bij serverless, ook wel Functions as a Service genoemd, worden applicaties onzichtbaar op- of afgeschaald wanneer een applicatie dat vereist. Zo heb je er zelf geen omkijken meer naar.

De cloud groeit door!

Één ding is in ieder geval zeker: de cloud zal ook in 2022 door blijven groeien! Wij kijken er weer naar uit om te zien hoe de cloud zich komend jaar gaat ontwikkelen. Hoe denk jij dat de cloud er komend jaar uit gaat zien?

Wil jij jouw cloud-ambities in 2022 waar maken? Onze cloud consultants kijken graag met je mee, lees hier voor meer informatie. 

TERUG NAAR OVERVIEW

gerelateerde blogs