Banner
Wat zijn de veiligere alternatieven voor Whatsapp?

Wat zijn de veiligere alternatieven voor Whatsapp?

Sinds kort heeft Whatsapp de koppeling met Facebook verder verdiept. Door deze hechtere band worden de over jou verzamelde data tussen de platformen nog meer gedeeld, en verdwijnt er eigenlijk een extra stukje privacy voor de gebruikers. Niet gek dus dat steeds meer mensen op zoek gaan naar een Whatsapp alternatief.

Welke Whatsapp alternatieven zijn er?

Sinds de aankondiging dat Facebook haar diensten steeds meer aan elkaar gaat knopen door middel van slim gebruik van data voor advertenties, zien verschillende andere berichtendiensten een enorme groei in het aantal gebruikers. De populairste vervanger van Whatsapp in Nederland is Signal, waarvan ook Elon Musk het gebruik aanbeveelt. Maar ook Telegram en Wire zien een toename in het aantal gebruikers.

Signal

In tegenstelling tot Whatsapp heeft Signal eigenlijk bijzonder weinig interesse in jou. Het heeft al die data over jouw interesses helemaal niet nodig! Signal is dan ook niet uit op een groot winstpercentage, de berichtendienst is namelijk onderdeel van een non-profit organisatie.

Signal staat bekend om zijn end-to-end encryptie. Deze encryptie zorgt ervoor dat alleen jij, en degene naar wie jij een bericht stuurt, de berichten kunnen lezen. Hierdoor zal de inhoud van berichten voor zowel buitenstaanders als Signal zelf verborgen blijven. Daarnaast kan je er bij Signal voor kiezen om een bericht na een bepaalde tijd automatisch te verwijderen. Dit geeft jou als gebruiker de privacy die jij nodig hebt om berichten te sturen.

Alle diensten waar jij als consument gebruik van maakt, hebben een eigen privacy policy. Zo ook Whatsapp. Maar eigenlijk is de privacy policy van Whatsapp niet meer eigen te noemen. De berichtendienst van Facebook maakt namelijk gebruik van de encryption policy van Signal! En daar is Whatsapp trouwens niet de enige in, zo maakt de videobeldienst Skype ook gebruik van deze policy.

Je zou dus gemakkelijk kunnen stellen dat de privacy policy van Signal de gouden standaard is voor encryptie voor berichtendiensten. Nóg een extra reden dat Signal een betrouwbare dienst is op het gebied van privacy.

Signal verzamelt dus geen data over jou. De enige data die Signal over jou verzamelt is je telefoonnummer die je nodig hebt om berichten te kunnen sturen. En zelfs daarvoor zijn zij aan het kijken hoe dit versleuteld kan worden zodat zelfs deze data niet in hun datacenters zijn terug te vinden.

Telegram

Een ander populair Whatsapp alternatief is Telegram, de dienst heeft al zo’n 200 miljoen actieve gebruikers wereldwijd. Net als Signal maakt Telegram gebruik van een krachtige encryptie. Er wordt standaard gebruik gemaakt van end-to-end versleuteling bij spraakoproepen, waardoor niemand op de achtergrond jouw gesprek kan meeluisteren. Echter ben je als gebruiker zelf verantwoordelijk voor het versleutelen van de berichten die je stuurt via Telegram.

De versleuteling van de berichten moet namelijk door jou handmatig worden ingesteld. Je zorgt er met het instellen van de versleuteling voor dat verstuurde berichten niet worden opgeslagen door Telegram.

Zoals je in je favoriete internet browser incognito kan gaan, kan je via Telegram ook geheime gesprekken starten. Zo’n geheim gesprek is dan enkel en alleen te lezen op devices met een bepaalde code. Zo kan je dus niet enkel meer in alle vrijheid berichten uitwisselen met een bepaald iemand, maar ook met een bepaald toestel! Ook bij Telegram kan je de berichten die jij verstuurt na een bepaalde tijd automatisch laten verwijderen.

Een van de grootste voordelen van Telegram is de toegankelijkheid, zo is het op veel verschillende devices en systemen te gebruiken. Je kan de app downloaden op een Apple of Android toestel, gebruiken op je Windows of Mac laptop en er is zelfs een chrome extensie waarmee je berichten kunt sturen.

Wire

Wire mag zeker niet ontbreken in het Whatsapp aternatief -lijstje. De dienst noemt zichzelf namelijk dé meest privacy vriendelijke berichtendienst die er is. Dat de beveiliging prima op orde is bij de dienst staat vast, of de uitspraak van Wire zelf ook echt zo is laten we aan jullie beoordelingsvermogen over ????

Voor de beveiliging van jouw berichten, maakt Wire gebruik van krachtige end-to-end encryptie met OTR Instant Messaging beveiliging.

Omdat het bedrijf achter Wire afkomstig is uit het mooie Zwitserland, is de berichtendienst volledig complient met de richtlijnen die de GDPR met zich mee brengt. En dat is een groot verschil met Whatsapp, waarvan de servers in het grote Amerika staan waar de privacywetten toch nét even anders zijn dan in Europa.

Wire slaat de berichten die jij verstuurt niet standaard op in hun server, dit gebeurt enkel wanneer de ontvanger van het bericht niet online is om het bericht te lezen. En ook deze tijdelijk opgeslagen berichten worden natuurlijk versleuteld waardoor Wire zelf die inhoud niet kan lezen.

Wanneer de berichten door de ontvanger zijn gelezen, worden de versleutelde berichten niet op de servers van Wire, maar lokaal op jouw apparaat opgeslagen. Dus zelfs als het een hacker lukt om binnen te dringen in de servers van Wire, kan het de berichten die via de dienst worden verstuurd niet lezen.

Het eerste wat Whatsapp aan je vraagt na het installeren is het invullen van je telefoonnummer, ook Signal maakt het gebruik van je telefoonnummer (het is het enige stukje data dat ze over jou verzamelen), maar voor Wire heb je geen telefoonnummer meer nodig. Zo kan je je registreren met een e-mailadres die je later (als je dat zelf wilt) zelfs kan weggooien of eentje die je speciaal voor Wire aanmaakt en verder dus nergens voor gebruikt.

Liever toch Whatsapp blijven gebruiken?

Ben je toch helemaal verliefd op de berichtendienst van Facebook? En wil je deze eigenlijk ook gewoon willen gebruiken? Dat kan natuurlijk ook gewoon! Maar dan adviseren we wel om in ieder geval de verbinding tussen Facebook en andere applicaties en websites door te knippen. Gelukkig kan je gemakkelijk de toegang van Facebook tot deze andere apps en websites verminderen. Hoe je dat doet? Nou zo:

Facebook instellingen om activiteit buiten Facebook uit te schakelen

Daarnaast maakt de nieuwe IOS-update van Apple het mogelijk om het tracken van applicaties uit te schakelen. Wanneer je hiervoor kiest, zorg je er dus ook voor dat een applicatie jouw gedrag niet meer in de gaten houdt buiten de app om. Handig hè?

Wil jij meer weten over cyber security? Wij vertellen je hier alles over over onze expertise Cloud Security & Connectivity.

TERUG NAAR OVERVIEW

gerelateerde blogs