Banner
Welke public cloud past het beste bij jouw organisatie?

Welke public cloud past het beste bij jouw organisatie?

Onze ervaren Cloud Consultants migreren organisaties naar de cloud en versnellen zo de digitale transformatie. Voor de ene organisatie betekent dit een migratie naar de public cloud van Microsoft Azure, voor de ander wordt er gemigreerd naar de cloud van Amazon Web Services. Maar welke provider past bij jouw organisatie?

Wie zijn de grote spelers in de public cloud?

Wereldwijd zijn er miljarden organisaties die gebruikmaken van de public cloud. De koplopers hierin zijn Microsoft Azure, Amazon Web Services (AWS) en het Google Cloud Platform. Waarom zo veel organisaties voor de public cloud kiezen? Het is veilig, schaalbaar, betrouwbaar, efficiënt en noem zo maar op! De afgelopen jaren is de public cloud tot een écht begrip uitgegroeid en wij zijn er dan ook heilig van overtuigd dat de toekomst zich in de cloud bevindt.

Maar hoe weet je welke provider het beste bij jouw organisatie past? En is het voor jou verstandig om voor één cloud te kiezen of is het beter om voor een multi-cloud te gaan?

De public cloud van Microsoft Azure

Microsoft is een koploper op het gebied van eigen SaaS-diensten. Het welbekende Office 365 pakket geeft een groot aanbod op het gebied van productiviteitssoftware. Met de diensten van Office 365 kun je gemakkelijk samenwerken met collega’s en je eigen productiviteit verhogen. Daarbij is Microsoft gericht op het integreren van Microsoft Enterprise Productivity Solution.

Ben je nog niet zeker of je gebruik wilt maken van enkel een public cloud of juist een combinatie van private- en public? Met Azure kun je de verschillende omgevingen gemakkelijk aan elkaar koppelen en zo het beste uit twee werelden halen.

De publieke cloud van Microsoft Azure is al sinds 2010 beschikbaar. In de afgelopen jaren is het platform dan ook al erg volwassen geworden. Het voordeel hiervan is dat het aanbod erg breed is met diensten op veel verschillende vlakken. Aan de andere kant zorgt het er ook voor dat een persoonlijke relatie opbouwen met Azure wat moeilijker gaat. Dit komt simpelweg door de omvang van het platform en het grote aantal gebruikers wereldwijd.

Ben jij op zoek naar een provider die je in staat stelt om werkplekken in te richten en aan de slag te gaan met kantoorautomatisering? Dan is Microsoft Azure hét platform voor jou.

Amazon Web Services (AWS)

Het cloudplatform van Amazon Web Services is van de drie aanbieders veruit de grootste. Het platform is al in 2006 opgezet waardoor AWS een flinke voorsprong heeft weten op te bouwen. Het zal geen verrassing zijn dat Amazon Web Services al jaren marktleider is (+/- 33% marktaandeel).

Omdat de public cloud van Amazon al vroeg is ontstaan, heeft het platform een breed assortiment aan diensten weten op te bouwen. Het belangrijkste verschil tussen  AWS en de public clouds van Microsoft en Google, is dat AWS geen eigen SaaS-diensten aanbiedt. Dit maakt AWS misschien minder geschikt voor het inrichten van werkplekken. Maar AWS is juist weer erg geschikt voor het hosten van websites en het uitvoeren van uitgebreide data-analyses.

Amazon Web Services legt dan ook vooral de nadruk op de zogenaamde ‘Massive Hosting’. Hierbij zijn (bijna) oneindig veel mogelijkheden op het gebied van opslag. Dit maakt AWS een hele goede keuze voor grote organisaties.

Voor grote organisaties die op zoek zijn naar een provider om hun grootschalige data bij te hosten is AWS dus een erg goede keuze. Ook organisaties die aan de slag willen gaan met open-source ontwikkeling is AWS the way to go. Met tools als AWS Lambda voor serverless computing, helpt AWS jouw om eigen databases en systemen om te zetten naar open-source.

Google Cloud Platform (GCP)

Het GCP is de jongste public cloud van 3 grote cloudproviders, maar zeker niet de minste! Net als het platform van Microsoft Azure, biedt het Google Cloud Platform haar eigen productiviteitsdiensten met haar G Suite. De verschillende diensten die het Google Cloud Platform met haar G Suite aanbiedt, zijn gericht op het verhogen van productiviteit en verbeteren van samenwerking. Hiermee concurreert GCP direct met de diensten van Office 365: waar Microsoft bijvoorbeeld Word heeft, heeft Google Docs.

Ondanks de relatief korte periode waarin GCP beschikbaar is, mag het platform zich een échte concurrent noemen op het gebied van Machine Learning en Artificial Intelligence. Dit is ook niet zo gek, Google werkt dagelijks met verschillende Machine Learning technieken om haar zoekmachine zo slim mogelijk te maken en de algoritmes aan te passen. Dit vertaalt zich makkelijk door in de clouddiensten van het platform.

Vooral voor kleine bedrijven is het fijn dat het Google Cloud Platform (nog) niet zo groot is als Microsoft Azure en Amazon Web Services. Het geeft een gevoel van een persoonlijke band met de provider. Daarnaasr kan hierdoor eerder gehoor kan worden gegeven aan de eisen van kleinere organisaties.

Dus ben jij op zoek naar goede mogelijkheden voor Artificial Intelligence en Machine Learning met daarbij vertalen, beveiliging én zoeken? Dan is het Google Cloud Platform voor jou.

Multi-cloud omgeving

Zo hebben de public cloud platformen van Microsoft Azure, Amazon Web Services en het Google Cloud Platform allemaal hun eigen plus- en minpunten. Daarom zien we steeds organisaties kiezen voor een combinatie tussen de verschillende providers. Zo kun je bijvoorbeeld Microsoft Azure gebruiken voor het inrichten van je digitale werkplekken en Amazon Web Services voor het beheren van je schaalbare opslag.

Heb jij ondersteuning nodig binnen jouw cloud journey? Onze consultants helpen graag! Lees hier verder over het worden van een opdrachtgever.

TERUG NAAR OVERVIEW

gerelateerde blogs