Banner
Welke trends staan er in 2021 te wachten voor Cloud Computing?

Welke trends staan er in 2021 te wachten voor Cloud Computing?

2020... een jaar met een grote kans om terug te komen in de geschiedenisboeken van onze kinderen of kleinkinderen. Ook voor de cloud was 2020 een bijzonder bewogen jaar. Want wanneer thuiswerken de nieuwe norm wordt, moet ook de ICT hierop worden aangepast. Dat de gebeurtenissen van 2020 een grote invloed hadden op cloud computing staat dus vast, maar wat heeft 2021 allemaal in petto voor de cloud? 

Hoe zag de cloud er in 2020 uit?

Al in het begin van 2020 deed Flexera onderzoek naar de status van de cloud in 2020. Uit hun onderzoek is onder andere naar voren gekomen dat 93% van de bedrijven wereldwijd al gebruik maakt(e) van een multi-cloud strategie. Bij deze strategie worden producten en oplossingen van verschillende cloudaanbieders gecombineerd om de best mogelijke resultaten te behalen.

In 2020 bestond de ‘big 3’ onder de cloudaanbieders ook nog steeds. Het afgelopen jaar was Amazon Web Services (AWS) wereldwijd de meest gekozen cloudaanbieder, met Microsoft Azure en Google Cloud op de tweede en derde plaats. Wel is Azure begonnen aan een heuse inhaalsprint. Het verschil tussen het aantal gebruikers dat kiest voor Azure en het aantal dat kiest voor AWS werd namelijk steeds kleiner.

De cloud in de greep van het virus

Dat het coronavirus een grote invloed heeft uitgeoefend en hier ook nog wel een tijdje mee door zal gaan, is geen verrassing. Door de maatregelen die werden getroffen, is thuiswerken voor langere tijd de norm. Maar niet ieder bedrijf had direct de middelen klaar staan die het thuiswerken voor alle werknemers mogelijk maakten.  Veel bedrijven werden dus ‘gedwongen’ om veranderingen te maken in hun ICT-omgeving. Snel schakelen was hierbij ook nog eens belangrijk.

De urgentie van deze veranderingen betekende alleen al in het eerste kwartaal van 2020 een toename van 37% in de kosten die bedrijven gezamenlijk maakten aan uitgaven binnen cloud computing.

Inmiddels staat de wereld alweer (bijna) een jaar in het teken van het coronavirus. Maar zegt de invloed van het virus op de cloud in 2020 ook iets over de toekomst van de cloud?

Hoe ziet de lucht er in 2021 uit voor de cloud?

De vagere lijnen

Samenwerking lijkt één van de kernwaarden van het afgelopen jaar, en daar kunnen de cloudaanbieders niet in achterblijven.

Echter, stellen de aanbieders zich vooral nog op als ‘one-stop-shops’ door hun veelzijdige aanbod. Met hun veelzijdige aanbod zeggen de aanbieders eigenlijk: “Wij hebben alles wat je nodig hebt op 1 platform, een andere partij is dus niet meer nodig”. Wel zien we dat steeds meer bedrijven toch kiezen voor een cloud strategie waarin producten en diensten van verschillende aanbieders worden gecombineerd. Dit combineren noemen we ook een multi-cloud strategie.

Deze groei van multi-cloud strategieën zorgt er op zijn beurt weer voor dat de verschillende cloudaanbieders minder kunnen of hoeven vasthouden aan hun ‘one-stop-shop’ principe en ervoor moeten zorgen dat hun diensten goed kunnen communiceren met die van een ander. Samenwerking dus!

Hét jaar van AI?

Kan jij zeggen dat je nog dezelfde persoon bent als vorig jaar? De mens is een van de meest veranderlijke wezens op deze aardbol, onze behoeftes veranderen continu. Noem ons veeleisend maar de technologie industrie is juist heel blij met al die behoeftes van ons. Deze blijft zich namelijk gewoon ontwikkelen om onze behoeftes te blijven vervullen.

Ook in 2021 zal de technologie industrie er alles aan doen om onze behoeftes te vervullen. Naar verwachting zal Artificial Intelligence een belangrijke factor worden hierin.

Omdat we tegenwoordig ontelbare middelen tot onze beschikking hebben, heeft ook vrijwel iedereen toegang tot machine learning functies. Bijvoorbeeld door middel van cloud based platformen. En dat is dus heel handig voor ondernemingen die aan de gang willen met AI en machine learning, want die kunnen de toolsets dus breder uitzetten.

Maar dat is niet de enige invloed die AI op de cloud van 2021 gaat hebben. Ook zal het een grote rol spelen in de logistiek van de datacenters die ervoor zorgt dat de cloud draaiende blijft.

En zo voorspellen de wolken nog veel meer

Natuurlijk heeft 2021 nog veel meer in petto voor de cloud, zoals bijvoorbeeld cloud  voor gaming. Maar helaas is onze blogpagina niet lang genoeg om alles uiteen te zetten. Wel houden we het natuurlijk allemaal goed in de gaten zodat we ook in 2021 weer blogs kunnen schrijven!

Wij wensen jullie allemaal een hele fijne jaarwisseling en een mooi 2021!

Wil jij in 2021 aan de slag met één van deze trends? Onze cloud consultants helpen graag een handje mee! Hier vind je meer informatie over hoe je een opdrachtgever wordt.

TERUG NAAR OVERVIEW

gerelateerde blogs